7 ερωτήσεις σχετικά με λάμπες προβολέων (videoprojectors)

Περίληψη

Συχνά έχουμε ερωτήσεις για κάτι που δεν γνωρίζουμε. Με αυτό το αρθρο κάναμε μια προσπάθεια να απλοποιήσουμε το πρόβλημα.

Πώς λειτουργούν οι λαμπτήρες του προβολέα;

Oι λαμπτήρες του προβολέα λειτουργούν αναφλέγοντας ατμούς υδραργύρου εξαιρετικά υψηλής πίεσης που περιέχονται μέσα σε ένα σωλήνα ARC. Δεν υπάρχει αγώγιμο ηλεκτρικό υλικό στον σωλήνα ARC εκτός από το αέριο.

Οι προβολείς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λαμπτήρες;

Για να προβάλλονται, οι προβολείς χρειάζονται μια πηγή φωτός. Μερικοί χρησιμοποιούν LED, άλλοι χρησιμοποιούν λέιζερ και άλλοι χρησιμοποιούν λαμπτήρες. Οι προβολείς λαμπτήρων είναι η παλαιότερη, αλλά και φθηνότερη, παραλλαγή, με λαμπτήρες που περιέχουν υδράργυρο και σχετικά μικρή διάρκεια ζωής

Πόσο καιρό θα διαρκέσει ένας λαμπτήρας προβολέα; 

Μεταξύ 1.500 και 2.000 ωρών.

Πώς να πείτε πότε πρέπει να αλλάξετε μια λάμπα προβολέα. 

Οι περισσότερες λάμπες βιντεοπροβολέων διαρκούν από 1.500 έως 2.000 ώρες, αλλά μερικές μπορούν να διαρκέσουν έως και 5.000 ώρες. Μόλις το φως της λάμπας φτάσει στο μισό περίπου της αρχικής φωτεινότητας, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη λάμπα μέχρι την πλήρη αποτυχία, αλλά αυτό επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας. Ελέγξτε πόσες χρήσιμες ώρες έχουν απομείνει στη λάμπα σας στις επιλογές μενού του προβολέα.

Γιατί είναι τόσο ακριβοί οι λαμπτήρες προβολέων;

Η ποσότητα υδραργύρου στον λαμπτήρα πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά για να διατηρείται η βέλτιστη πίεση όταν είναι σε πλήρη ισχύ λειτουργίας. Η πολυπλοκότητα των λαμπτήρων ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης και η τοξικότητα του υδραργύρου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους, καθιστούν ακριβή την παραγωγή τους.

Αξίζουν οι φτηνοί λαμπτήρες προβολέων;

Οι φτηνοί ανταλλακτικοί λαμπτήρες ενδέχεται να μην υποβάλλονται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους και ποιοτικούς ελέγχους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στην ποιότητα και τη φωτεινότητα του χρώματος. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη φήμη του κατασκευαστή και να διαβάσετε τις κριτικές πριν αγοράσετε έναν ανταλλακτικό λαμπτήρα για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

Μπορείτε να αγγίξετε μια λάμπα προβολέα;

Μπορείτε να αγγίξετε τον λαμπτήρα ενός προβολέα, αλλά σας συνιστούμε να την χειρίζεστε όσο το δυνατόν λιγότερο ή καθόλου. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην αγγίζετε το σωλήνα ARC με τα δάχτυλά σας. Αυτό θα αφήσει δαχτυλικά αποτυπώματα και θα κάνει το σωλήνα ARC να καίει πιο ζεστά στα σημεία όπου τον αγγίξατε.